2013. március 23., szombat

Húsvéti képeslap készítése III.

Elérkeztünk képeslapkészítő sorozatunk harmadik, és egyben utolsó részéhez. Ma a Gimp képszerkesztő programot hívjuk segítségül a lap elkészítéséhez, amiről már írtam neked. ismét ugyanazt a képeslapot készítem el, amit a Wordben és a PowerPointban is, tehát a megszokott képekkel és elrendezéssel találkozhatsz majd.


Kezdjünk is hozzá, és meglátod, nem is olyan ijesztő a program, és gyorsan belejössz majd!

1. Amikor megnyitod a programot, egy üres ablak vár középen, a két oldalán pedig balról egy eszköztár, jobbra pedig a képeddel kapcsolatos információk, mint például a rétegek elhelyezkedése. (Amikor kézzel készítesz képeslapot, az egyes alkatrészeket egyenként ragasztod egymásra, így rétegezve őket. A képszerkesztésnél pont ugyanerről van szó, csak digitális elemeket használsz).

Létre kell hoznod egy üres lapot, ezt a Fájl menü Új... parancsával teheted meg.


A megjelenő ablakban a Képméret résznél kell beállítanod, hogy mekkora legyen az üres lap, azaz a képeslapod alapja. Itt már egyértelműen a számítógépes elküldésre készítesz lapot (lehetne nyomtatásra is, de akkor kicsit több dologra kéne figyelni, most ez is elég lesz), ezért nem centiben, vagy milliméterben adod majd meg a méretet, hanem úgy, hogy a képernyőn jól látsszon a kép. Ehhez képpontban mérünk (ez egy ugyanolyan mértékegység, mint a többi), és én általában egy jó megjelenítéshez a 800x600-as méretet szoktam megadni. Ez nem túl nagy egy régebbi monitorhoz sem (gondolj a régi géppel rendelkező nagymamákra...), de az újabb, nagyobb felbontású gépeken is jól látszik még, nem lesz túl kicsi. Tehát gépeld be ezeket a számokat a megfelelő mezőkbe, és nyomd meg az OK gombot.


Ekkor megjelenik az eddig üres ablakban egy fehér lap. Ezen fogsz dolgozni. Akár most el is mentheted gyorsan a munkádat a Fájl/Mentés menüpontban. Egyelőre csak nevet adj neki, és egy helyet keress, majd nyomd meg a mentés gombot. Ne felejts majd el a munka során mindig menteni.


Ha megnézed a jobb oldali sávot, ott a rétegeknél egy réteg látszik, a Háttér. Eddig ebből áll a képeslapod. De nem sokáig!


2. Tedd a lapra a fényképet! Most kivételesen először fogod a képet megfelelő állapotra hozni (levágás, méretezés), és csak utána illesztjük be. Először tehát meg kell nyitni a fényképet egy külön ablakban. A Fájl/ Megnyitás... parancsra kattints rá.


A megjelenő ablakban legfelül az éppen aktuális mappa elérési útvonala látszik, bal oldalt a számítógépen található mappák, középen az aktuális mappában található almappák és fájlok, jobb oldalt pedig az éppen kijelölt kép előnézete. Keresd meg a mappát, ahova összegyűjtötted a mostani képeslaphoz való képeket. Amint látod, egyszerre több fájlt is ki lehet jelölni a Ctrl billentyű nyomva tartásával, és az egyes fájlokra való kattintással. Megnyithatod most az összes képet is, vagy ha nagyon sok van, akkor érdemes inkább egyesével, hogy nehogy eltévedj a sok megnyílt ablakban. Én most megnyitom mindet egyszerre, mert úgyis csak hárman vannak. (Megnyitás gomb :-))


A megnyitott képek mind külön ablakba kerülnek, és ha nincs beállítva a Windows tálcádon csoportosítás, akkor ilyen szépen ott csücsül mindegyikhez egy gomb, hogy váltogathass köztük.


3. Kattints rá a fényképed gombjára, hogy azt az ablakot hozd előre. Először is levágjuk a felesleges részeket. Ehhez a bal oldali Eszköztáron a Vágóeszközre kattints rá egyszer.


Ezután a képre húzással kerítsd körbe azt a részt, amit szeretnél, hogy megmaradjon.


Amikor elengedted az egeret, a levágandó részek sötétebbnek fognak látszani. Ha kell, akkor most még javíthatsz. Azt a szélt, vagy sarkot, amit mozgatni szeretnél, fogd meg az egérrel, és húzd a megfelelő helyre.


Ha minden rendben, és kész vagy a kerettel, kattints egyet a megmaradó rész belsejébe, így fog megtörténni maga a vágás.


4. Most következik a kép átméretezése, hiszen előre tudjuk, hogy a fénykép valószínűleg túl nagy a lapunkhoz képest (ma már a legalapvetőbb fényképezőgépek is 1200x1600-as képmérettel dolgoznak, és már az is nagyobb, mint amire neked most szükséged van). Ehhez először kattints az Eszköztáron az Átméretezési eszközre.


Ezután kattints rá a képre valahova, erre megjelenik egy beállító ablak. Itt először nézd meg, hogy a számok mellett a kis lánc össze van-e kapcsolva. Ha nem, akkor kattints rá, hogy összekapcsolódjon. Ez jelenti azt, hogy a szélesség és a magasság összefügg, tehát az arányok nem fognak változni amikor az egyiket megváltoztatod, és nem fog torzulni a kép.
Ezután nagyjából számold ki a fejedben, hogy mekkora legyen a kép új mérete. Én 400 pontot írtam magasságnak, mivel a lapunk 600 magas, és szeretném, ha lenne azért hely a kép alatt és fölött. Csak ezt írtam be, hiszen a szélesség változni fog automatikusan, hiszen ezt állítottuk be. Ha te is beírtad a saját értékeidet, kattints az Átméretezés gombra.


Ne ijedj meg, a képeden, miközben állítgatod a méreteket, megjelenik az eredeti fölött az átméretezés utáni méretben is a kép, de ez csak egy tájékoztatás arról, hogy mit is csinálsz, ne foglalkozz vele.


Ha megnyomtad az Átméretezés gombot, a gép végrehajtja a műveletet, és a képed kisebb lesz. A nagy szürke rész azért van mellette, mert csak a kép lett kisebb, maga a réteg, amin van, nem. De ez sem érdekes most számodra.


5. Eljött az ideje, hogy átrakd a fényképet a képeslapra. Először ki kell jelölni. A Kijelölés menüben kattints a Mindent pontra, majd a billentyűzeten nyomd meg a Ctrl+C kombinációt. Ezzel a vágólapra másoltad a képet.


Ezután vedd elő a képeslapot ( a tálcán kattints a gombjára), és a billentyűzeten nyomd meg a Ctrl+V kombinációt, amivel beilleszted a lapra a képet. Ha minden jól sikerült, akkor a kép bőven elfér a lapon.


Jobb oldalon a rétegeknél megjelent egy újabb réteg a Háttér fölött, amit most Lebegő kijelölésnek hívnak.


Kattints rá az egérrel duplán a szövegre, majd adj nevet a rétegnek, például legyen Fénykép. Nyomj egy ENTER-t, ekkor véglegessé válik a kép réteg a többi réteg között.


6. Most tegyük a helyére a képet. Válaszd ki az Eszköztáron az Áthelyezési eszközt, majd a képre kattintva tedd azt a helyére a lapon.


7. A következő lépés a többi kép felhelyezése a képeslapra. Most bedoblak a mély vízbe! A 4-6. pontok ismétlésével ezt egyedül kell megoldanod (úgy gondolom, így tanulsz a legtöbbet, nem pedig úgy, ha mindig minden lépést pontosan elmondok, egyetértesz?)! Azt, hogy egy képet át kell-e méretezni, úgy tudod megállapítani, hogy megnézed az eredeti méretét az ablak címsorában itt:


Számold ki, hogy kb. mekkora méretre van szükséged, és eszerint változtass az Átméretezés eszközzel.
Ezután ki kell jelölni a képet, majd a vágólapra másolni, átlépni a képeslapra, beilleszteni, majd az Áthelyezési eszközzel a helyére mozgatni. Nekem így néz ki a képeslapom, amikor minden a helyére került:


8. Látható, hogy a piros tojás megint legfölülre került, pedig én a zöld alá szeretném tenni. Meg kéne változtatni a rétegek sorrendjét.


Ehhez fogd meg a rétegek listájában azt a réteget, amit át szeretnél helyezni, és mozgasd a listában a megfelelő helyre (én most a piros tojást teszem a zöld tojás alá).


Íme a rétegáthelyezés eredménye:


9. Most jöhet a szöveg! Meglepő módon ezt az Eszköztár Szövegeszközével fogjuk megtenni :-), úgyhogy kattints rá egyszer.


Most ugyanúgy, ahogy a PowerPointnál, húzz egy téglalapot az üdvözlőszövegnek. Közben meg fog jelenni a GIMP szövegszerkesztője, de te azért csak húzd akkorára a dobozt, amekkorára szükséged van.


Most kezdd el begépelni a szöveget! A rétegek között a szöveg egy külön réteget alkot majd, alapértelmezésben a réteg neve az a szöveg lesz, amit a réteg tartalmaz, tehát amit éppen most gépelsz.


10. Ha kész van, változtassuk meg a kinézetét! Az eszköztár alsó részén mindig az éppen kijelölt eszköz beállításait láthatod, most a szövegeszközét. Először változtasd meg a betűtípust.


11. Ezután jöhet a betűméret (ezt be is gépelheted, vagy a kis nyilakkal lépkedhetsz - a változásokat folyamatosan láthatod a szövegeden), és ha szeretnéd, akkor a szöveg elrendezését is megváltoztathatod (én szeretem középre rendezni az ilyen szövegeket...).


12. Ha szeretnéd, a betűszínt is állíthatod. Ehhez kattints a nagy színes gombra, mire előjön a színválasztó ablak.


Itt többféleképpen is állíthatod a színeket, szabad kísérletezni a csúszkákkal, sávokkal! Ha megvan a kívánt szín, kattints az OK gombra!


13. Most készítsd el az aláírást is a 9. pont szerint. Szerencsére ez már a most beállított értékekkel íródik be, így nem kell állítanunk semmit.

14. Ezután újra kattints az Áthelyező eszközre (ld. 6. pont), és a szövegekre kattintva helyezd el őket a lapon.


15. Már csak annyi maradt, hogy beszínezzük a fehér hátteret. Ehhez először ki kell jelölni a rétegek közül a Háttér réteget, mert a festés mindig az aktuálisan kijelölt rétegre fog vonatkozni.


Most kattints az Eszköztáron a Kitöltési eszközre (a kis festékes vödör).


Nézd meg a beállításait, és figyelj oda, hogy a kitöltés típusánál a Kitöltés előtérszínnel legyen kijelölve (bátrabbak nyugodtan kísérletezzenek a Mintával való kijelöléssel. Ne felejtsd, ha valami nagyon nem sikerült, mindig vissza lehet vonni a Ctrl+Z billentyűkombinációval). Az előtérszín és a háttérszín az Eszköztár alján található két kis téglalapban található.


Az előtérszínt úgy lehet megváltoztatni, hogy rákattintasz az elülső téglalapra, és a megjelenő színválasztó ablakban a már látott módon kiválasztasz egy színt, majd az OK gombra kattintasz.


Ha minden beállítást megtettél, csak kattints a háttér egy üres részén egyszer, és már be is festetted a képeslapot!


16. Készen vagyunk, most mentsük el a munkánkat JPG képként. Ha még nem mentetted el a munkádat egyszer sem (ejnye-bejnye!), akkor válaszd a Fájl/Mentés parancsot, ha már mentettél, akkor most a Mentés másként lehetőséget válaszd, mert más formátumban szeretnéd elmenteni a képet.


A megjelenő ablakban a felső részben írd be a fájl nevét, a középső részben válaszd ki, hogy hova szeretnéd menteni a gépeden. Ezután a Fájltípus kiválasztása szöveg előtt a kis + jelre kattints rá (ha neked - jel van, akkor már nem kell semmit tenned). Így tudod majd kiválasztani a formátumot. Ne ijedj meg, itt rengeteg ismeretlenebbnél ismeretlenebb dolog található, de te csak keresd meg a JPEG-kép lehetőséget, és kattints rá egyszer. Ha mindent beállítottál, nyomd meg a Mentés gombot.


A program közli veled, hogy exportálni kell a képet. Ez azért van, mert a JPEG formátumú képek egy rétegből állnak, a te képeslapod pedig többrétegű (tulajdonképpen a mentés előtt egy réteggép lapíthattuk volna, de szerintem így egyszerűbb, ráadásul én általában szeretem megtartani a réteges verziót is, hátha még változtatok rajta, vagy valami másra használni szeretném). Itt nyugodtan kattints az Exportálás gombra.


Ezután beállíthatsz még pár dolgot a következő ablakban, de általában az alapbeállítások jók, úgyhogy itt is csak a Mentés gombra kattints, és végre elkészültél!


Elmentheted a munkádat réteges formában is (ekkor az alapbeállítást, a GIMP-xcf kép fájlformátumot kell választanod), ha szeretnéd.

Nos, ezzel vége a húsvéti képeslap készítő sorozatnak. Örömmel veszem, ha megosztod velem az elkészült képeslapjaidat, mert nem csak küldeni, hanem bizony kapni is nagyon szeretem őket. És különben is kíváncsi vagyok az alkotásaidra! Töltsd fel valahova, és írd meg nekem a megfelelő bejegyzés hozzászólásában.

Nemsokára újabb sorozatba kezdek, de hogy miről, az még titok. Ha továbbra is figyelsz, megtudod!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kérlek, oszd meg velem a bejegyzéssel kapcsolatos gondolataidat!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...