2016. szeptember 17., szombat

Gyerekbarát órarend készítése szövegszerkesztővel - lépésről lépésre

Az előző bejegyzésemben említettem, hogy én az alsósaimnak rajzos órarendet készítek, hogy már elsőben is megtanulhassák önállóan elpakolni a táskájukat. Ennek a mikéntjét szeretném most veletek megosztani, hátha másnak is tetszik az ötlet.

1. Keress az interneten a tantárgyaknak megfelelő képeket (Google Képkereső a barátod!). Érdemes őket egy könyvtárba menteni, és mindegyiket az adott tantárgy nevére nevezni. Így gyorsabb lesz az órarend összerakása a végén. (Figyelj oda, hogy a letöltött képek kiterjesztése .jpg, vagy .png legyen. Sok letöltő oldalon .eps formátumban kapod a képeket, de ezt csak speciális grafikai programokkal tudod megnyitni, a szövegszerkesztőben sajnos nem.)


2. Nyiss egy új dokumentumot a szövegszerkesztőben! (Ne felejts el a munka közben minden lépés után menteni!)

3. Állítsd fekvő tájolásra a lapot (Lapelrendezés -> Tájolás -> Fekvő)


4. Készíts egy táblázatot, melynek 6 oszlopa van (órák számának egy oszlop + 5 hétköznap), és annyi sora, amennyi órája a gyermeknek van egy nap maximum. Én még egy plusz sort is be szoktam tenni a különóráknak, hogy azt is lássa (Beszúrás -> Táblázat)


5. A táblázatban a betűméretet állítsd 12-re, és állíts be olyan betűtípust, amilyet szeretnél. Én Times New Roman-t szeretek használni nyomtatásban. Írd be a napok neveit és az óraszámokat.


6. Az óraszámok oszlopának jobb szélét fogd meg, és húzd el úgy, hogy az oszlop keskenyebb legyen, épp elég a számoknak.


7. Jelöld ki a napok oszlopait egyszerre, és kattints bele a kijelölésbe a jobb egérgombbal. Válaszd ki az Azonos oszlopszélesség menüpontot! Ennek eredményeképpen a napok oszlopai egyforma szélességűek lesznek, miközben a táblázat szélessége nem változik.


8. Az utolsó sor alsó vonalát az előző lépéshez hasonlóan fogd meg, és húzd le teljesen a lap aljáig úgy, hogy még épp ne jelenjen meg egy újabb üres oldal a dokumentumban.


9. Jelöld ki a fejlécen kívül (ami a napok neveit tartalmazza) az összes sort egyszerre, majd a kijelölésbe kattints jobb egérgombbal, és válaszd az Azonos sormagasság menüpontot. Így szép egyforma szélességű sorokat kapsz, és a táblázatod ki fogja tölteni az egész oldalt.


10. Nézd meg, mi a gyerek első órája hétfőn, és a megfelelő helyre eszerint illeszd be az első tantárgy képét (Beszúrás -> Képek). Ne lepődj meg, lehet, hogy nagyobb, mint az általad beállított hely, és eltolja egy kicsit a sorokat. Ezt mindjárt kijavítod.




11. A kép jobb alsó sarkában található kis négyzetet fogd meg (kattints rá a bal egérgombbal, és tartsd az egérgombot lenyomva), és húzd a bal fölső sarok felé addig, amíg a táblázat cellájának a vonalai már nem mozognak tovább, tehát elnyerték eredeti méretüket. Ekkor lesz megfelelő magasságú a képecske. Ekkor elengedheted az egérgombot.


12. Ha eddig nem tetted, az összes oszlopot kijelölve igazítsd középre a táblázat összes celláját egyszerre.


Úgy lesz a legszebb, ha függőlegesen és vízszintesen is középre kerül minden. A függőleges igazításhoz a kijelölt táblázaton kattints a jobb egérgombbal, és válaszd a Táblázat tulajdonságai menüpontot. A megnyíló ablakban keresd meg a Cella fület, és azon belül a Függőleges igazítás részt. Itt válaszd a középső ikont, ez a cellákon belül függőlegesen is középre helyezi el a cella tartalmát. Így a már beillesztett kép is középre kerül.


13. Ezután jelöld ki a már kitöltött cellát úgy, hogy a bal szélénél kattintasz egyet az egérrel. Másold a Vágólapra a cella tartalmát a CTRL + C billentyűkombináció megnyomásával, vagy a jobb egérgombbal rákattintva a kijelölt cellára válaszd a Másolás menüpontot.


14. A Vágólap tartalmát illeszd be azokba a cellákba, ahol még ugyanolyan órája van a gyereknek. Ehhez kattints a cél cellába, majd nyomd meg a CTRL + V billentyűkombinációt, vagy kattints a jobb egérgombbal, és válaszd a Beillesztés beállításai lehetőségnél a Cella tartalma ikont.


15. Ezután ismételgesd a 10-14. lépéseket (a 12. kivételével :-D) a többi tantárggyal is, amíg kész nem leszel az egész órarenddel. Az enyém így néz ki:


Természetesen ha nálatok váltakozó hetek vannak (A és B hét), akkor kell egy második oldal is, amin ugyanígy elkészíted a másik hetet is. Hogy ne kelljen sokat dolgoznod, egyszerűen másold át a már elkészült táblázatot a következő oldalra, és cseréld ki a szükséges helyeken a képeket.

Ehhez ki kell jelölni az egész táblázatot (akár az összes sor, vagy az összes oszlop kijelölésével, akár a bal fölső sarokban látható "célkereszt" megnyomásával), Vágólapra másolni, majd a táblázat alá a lap alja felé kattintani, és nyomni megy ENTER-t. Ezután a Vágólapról be kell illeszteni a táblázatot, és mehet a menet, lehet cserélgetni a képeket!

Ha sikerült, mutasd meg! Csinálj egy képernyőképet, és illeszd be egy hozzászólásba!

Szép napot!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kérlek, oszd meg velem a bejegyzéssel kapcsolatos gondolataidat!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...